torsdag 2 juni 2011

Nu är det gjort ....fortsättningen

När vi åt vår kvällsmat gjorde han ett tappert försök att hoppa upp på kökssoffan, men insåg snart att hans ben inte bar honom. Vi bäddade med plastad frotte på soffan och lyfte upp honom så han fick sova där. Med nosen rakt ner i soffan som ett stöd.
Efter maten satt vi kvar länge i köket och lät Kolfart sova på soffan. Vi läste tidningar och surfade på mobiltelefonen. När jag började plocka med porslinet i diskmaskinen visade Kolfart att han ville vara tillsammans med mig. Husse fick hjälpa honom ner från soffan och han satte sig på mattan brevid mig. Jag satte mig på golvet och han kröp dit och la sitt huvud på mitt ben och visade tydligt att han ville lägga sig i mitt knä.
Då bar vi upp honom på övre våningen och jag satte mig i fårskinnsfåtöljen och Kolfart fick ligga i mitt knä där. Så satt vi tillsammans i 2,5 timme.
När husse sa godnatt följde Kolfart med honom till sängen och där sov han sedan hela natten.

Idag har han mått bättre, varit piggare och sprungit upp och ner för trappan flera gånger utan problem. Ibland märker vi en tendens till vinglighet. Han dricker vatten och går på lådan och sover. Han är hungrig men det verkar som om han har svårt att svälja maten och blinkhinnorna i hans ögon ligger synliga hela tiden. Vi har testat att ge honom blötmat istället för knaprigt torrfoder och det gick bättre, men han tog bara det geléiga i maten, inga köttbitar. Vi har blött upp torrfoder och han har ätit två-tre bitar. Inte mer. Men han visar tydligt att han vill ha mat. Tittar på oss med sina ledsna ögon med blinkhinnorna synliga och lite rinnig gegga under ögonen och han gooooosar. När vi åt frukost och vid eftermiddagsfikat ville han bara komma upp på bordet hela tiden och tiggde, tiggde. Nu sover han på en kontorsstol här bredvid mig.

1000 frågor och funderingar från en lite bekymrad matte och husse:
Varför har han så svårt att äta? Eftersom han kan lapa vatten och han tvättar sig på kroppen och slickar sig runt munnen så verkar det inte vara något med tungan. Kan han ha blivit sårig i halsen av någon syrgasslang? Han fnyser lite när han dricker vatten och när han försöker äta. Som små nysningar. Kan han ha fått någon reaktion på vaccinet eller ID-märkningen? Varför syns blinkhinnorna hela tiden? Och varför kommer det gegga i ögonvrårna? Han verkar pigg och glad och normal för övrigt, kurrar och spinner och vill vara med oss. Är det någon av er där ute som känner igen de här symtomen efter kastrering eller vaccination?
Om vi inte ser någon förändring tills i morgon så tar vi kontakt med Smådjurskliniken igen och frågar.

7 kommentarer:

 1. Jag är inte veterinär, men jag vet att Nisse var bakfull och åt inte ordentligt på 48 timmar. Blinkhinnan visar sig om katten är drogad t ex så han har nog kvar lite av narkosen i kroppen? Om ni är osäkra så ring veterinären eller Blå Stjärnan i Gbg. Men jag tror att imorgon är han nog helt återställd. Nisse käkar helst också bara gelen på blötmat.

  SvaraRadera
 2. Det är nog med katter som med människor: det går olika fort att hämta sig från narkosen - hoppas att han hämtat sig tills i morgon.
  kramisar!

  SvaraRadera
 3. Blinkhinnan brukar visa sig om kissen är "ur form" av någon anledning, har matte fått för sig. Vet att en del katter känner av biverkningar eller reaktioner efter vaccineringen, som triggar igång immunförsvaret.

  http://www.veterinaren.nu/fragelada/katt/biverkningar-pa-vaccinet-kattpestkattsnuva/5093

  Men om Kolfart fortsätter att vara hängig, låter det klokt att rådfråga veterinär. Man vill ju vara på säkra sidan när det gäller de små pälsklingarna! Vi hoppas att han snart kryar på sig igen. *håller tassarna*
  Kurr och burr.

  SvaraRadera
 4. Vill förtydliga med ett ex att när jag reser med min katt så ger jag honom en halv tablett lugnande. Då vet jag att han är drogad när blinkhinnan visar sig. Jag tror inte ni ska vara för oroliga. Han går på lådan, han äter och han rör sig utan större problem. Imorgon är han nog i form igen. Men vid minsta tvivel, kontakta veterinär. Lycka till. PS: Lite smuts i ögonvrån kan de få utan att det är något allvarligt bakom.

  SvaraRadera
 5. Alldeles nu åt han en liten portion Pussi lax och räkor i gelé utan större besvär. Han ser fortfarande lite matt ut på ögonen men blinkhinnan är inte lika synlig som tidigare. Busig, kurrig och vansinnigt gosig är han.
  Han är nog snart helt normal igen :)
  Nos och Gos, Kurr och burr och kramisar!

  SvaraRadera
 6. Vi fick något blött i ögonen när vi läste första stycket.
  Jamars vad fint ni tar han om honom.
  Vill han till matte så bar ni dit honom.
  Bra att han är lite bättre nu.
  Nosbuff till Kolfart och hans matte och husse!

  SvaraRadera
 7. Skönt att resan till vettisen gick bra och de verkar ha tagit hand om honom ordentligt. Hoppas att han är riktig pigg och kry tills imorgon. Så skönt att ni har hittat varandra. Nosbuff

  SvaraRadera