måndag 9 april 2012

Nätdörren

På begäran från Karlavagnen kommer här en beskrivning på hur husse byggde en nätdörr.

Nätdörren.

Ramen limmade han ihop av några hyvlade spillbitar som låg på garagevinden. Det lite olika bredd på brädorna men tjockleken är ca 2,5 cm på alla sidor. Hörnen är bladlaskade, halv-i-halv. För den som inte vet hur man gör det så finns det en bra beskrivning på Wikipedia (OBS! inte Wikkis blogg): http://sv.wikipedia.org/wiki/Laskning

Bladlaskat hörn.
Nätet är ett Gunnebo svetsat nät, förzinkat. Det finns att köpa hos Granngården och på byggshoppar (för Granngården finns väl inte i Italien).
Det finns olika storlekar men en rulle på 5 meter, bredd: 1000 mm, maskstorlek: 19x19, tråddimension: 1,05 mm kostade 199 kr.
Nätet klippte han i rätt storlek med en avbitartång och fäste på träramen med en häftpistol.

Häftat fyrkantnät.
Låset hittade husse i sina diverse-jox-lådor i garaget. Ett litet skjutlås som skjuts in i det befintliga låsblecket på dörrkarmen.

Skjutlås.
Eftersom dörren mellan matrum och kök inte går att öppna mer än så som den står på bilden så behöver vi inte sätta några gångjärn på nätdörren. Man ställer bara in den på tröskeln och låser med skjutlåset. Gångjärnen och köksdörren hjälper till att spärra och hålla nätdörren på plats.
Tanken var annars att sätta gångjärn på nätdörren och häkta av köksdörren och använda befintliga gångjärnstappar att hänga upp nätdörren på, men nu funkar det ändå att bara ställa in nätdörren i dörrhålet och låsa.
Det hade ju varit bra om nätdörren skulle ha kunnat flyttats runt i huset och parkeras i olika dörröppningar men... i det här gamla huset är nästan alla dörrar olika stora. Det fattas 4 cm här och tröskeln är 2 cm för hög där och i nästa dörr sitter dörrlåset en cm längre ner eller upp. Så, vill vi ha öppet på fler ställen så får husse snickra fler dörrar.

4 kommentarer:

 1. Vi har också nätdörrar här till balkongdörrarna. lillie påstår att vi inte får vara där för att vi tror att vi kan flyga. (Hmmm, kan vi också...) Vi gjorde nästan som husse, fast vi har gångjärn och så har vi ett annat sorts nät. För lillie är rädd för harkrankar.
  nosgos å gottisar
  Maurice & Kajsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hihihi... vilken fegis, rädd för harkrankarna... *fniss* dom äter man ju bara upp i ett nafs ju.
   Nosgos!

   Radera