tisdag 26 juni 2012

Dominant

Matte undrar:

Hur hanterar man hans dominanta beteende?
Vi blir inte riktigt kloka på de här kissemissarna. I morse fick Maja pussa Kolfart på nosen. Dom nosade på varandra och kurrade 'godmorgon' till varandra och så slickade hon honom mitt på nosen och han bara lät det ske. En liten stund senare jagar han in henne under soffan igen när hon sitter och äter.
Som ett annat exempel på hur han gör kan jag berätta: Jag satt nyss en lång stund på golvet med Maja i knä. Hon var hur gosig som helst och njöt av att kela med matte. En stund låg hon som en bäbis i famnen och i nästa stund helt utsträckt på rygg mellan mina knän och jag fick gosa med hela magen.
Kolfart låg i hallen och hörde säkert hur vi gosade. Så kom husse in. Han pratade med Kolfart och båda kom fram till Maja och mig och husse gosade med Kolfart alldeles intill oss. Plötsligt kom Kolfart på att 'så här kan jag inte ligga' och reste sig upp och kom fram till mig och Maja. Dom nosgosades lite och kurrpratade. Så börjar han gå runt lite och börjar måtta med tassen. Vi säger 'Nej!' och han backar lite men börjar om att måtta och snabbt hugger han henne över nacken. Maja skyndar snabbt att fräsa iväg under soffan och lägga sig i sin trygga bädd.
Både matte och husse visar tydligt vad vi tycker om hans beteende och 'fyar' bestämt och motar bort honom från Maja. Han måste ju få veta att det inte är okej att göra så.
Gör vi rätt, gör vi fel? Hur hanterar man sån't här? Han signalerar nosgos, kurr och gladsvans och sen hugger han. Inte snällt.

15 kommentarer:

 1. Vilken skum misse...
  Vi bråkar fast bara på larv då och då, och det varierar vem av oss som anfaller.
  Men ni kanske skulle prova med sådan där Feliway?
  Har hört många som använt det med goda resultat.
  Nosbuff

  SvaraRadera
  Svar
  1. Feliway i kontakten har vi haft sedan Maja kom hit. Den har i och för sig tagit slut nu och dom är lugnare ändå men kanske skulle vi ha köpt en refill.
   Nosbuff,

   Radera
 2. Vi tänkte också på Feliway, fråga Wikki hon brukar veta det mesta. Det går ju åt rätt håll ändå när det nospussas lite..Nosbuff

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmmm... Feliway kan ju kanske vara till hjälp. Maja är ju tuff ändå som vågar gå fram och pussa på honom.
   Nosbuff.

   Radera
 3. Det är nog bra att matte och husse fyar och visar att så får man inte göra. Men man kanske också skulle berömma gott uppförande som nosgos och kurrpratande. Man kanske till och med får ta i lite i överkant med berömmet då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, dom får beröm också när dom varit snälla och gosiga med varandra. Då vankas det Dentabits och Temptations serverat nära så dom kan mumsa nos mot nos.

   Radera
 4. Hmm min kommentar försvann. Nisse kunde gosa med sin felinska väninna men rätt vardet var så ledsnade han eller hon och det blev morr och tjafs. Men det gick över snabbt. Detta låter som om det är dominans. Svartsjuk kisse kanske. Feliway rekommenderar jag. Sån där i vägguttag. Observera bara att läsa innehållsförteckningen ordentligt för många inser inte att man ska byta ut hela mojängen efter en tid. Håller tummorna för Gräddkolorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker vi öser kärlek över Kolfart just nu. Vi bär omkring honom som en bäbis, gosar med honom båda två, busar med honom, sover med honom. Han får maten först i egen skål, men jagar ändå bort henne från hennes matskål när hon äter eller sitter och stirrar på henne hela tiden. Och när han är så där fokuserad så bryr han sig inte om vad vi hittar på runt omkring med snören och busleksaker.
   Tack för tumhållningen :)

   Radera
  2. Då är det nog mer ME Tarzan you JANE!

   Radera
  3. Det verkar samtidigt som att han tycker det är lite tråkigt att hon gömmer sig, men han fattar liksom inte att det är hans fel att hon gör det. Om han bara slutade upp med sina machofasoner så skulle dom säkert ha det riktigt trevligt tillsammans. Ny Feliwayflaska är nu monterad i vägguttaget. Dom nosade på den och godkände den tillsammans innan jag monterade den.

   Radera
  4. Kanon!!! Han taggar nog ner snart vår gode Kolfart!

   Radera
 5. Det enda jag kan rekommendera om inget annat fungerar är att kontakta en sån här djurpratare. Jag har varit skeptisk till sånt där "hokus-pokus" men när inget annat hjälpte så tillslut fanns ingen annan råd än att prova. Och det ångrar jag inte! Båda gångerna jag har anlitat djurpratare så har problemen löst sig efteråt.

  SvaraRadera
 6. Det låter som det finns mycket svartsjuka i det här. Jag har själv en hankatt, ca 12-14 år, som för 3 år sen fick en tjejkompis. Det går nästan alltid bra numera, men jag gosar nästan aldrig med lilla tjejen när hankatten ser. Blir vi "ertappade" gosar jag genast med killen. Tjejen finns det mycket tid att gosa med då killen är ute mycket mer än hon. Han accepterar också att jag gosar med henne om jag samtidigt pratar med honom och talar om hur fin han är. Tålamod är nog medicinen tror jag.

  SvaraRadera
 7. Håller klorna i kors på att Kolfart blir riktig kompis med Maja och inte måttar slag efter henne och knycker hennes mat.

  SvaraRadera
 8. Hoppas det har löst sig nu och att Kolfart är snäll mot Maja.
  Vår Vilde var lite jobbig mot oss syrror också tills matte
  kastrerade honom.

  SvaraRadera