onsdag 25 april 2012

Paket

Det kom ett spinnande paket idag. Ända från det småa landet. Jag var med hela tiden när matte öppnade paketet för det luktade så spinnande. Det var matte som hade köpt en glaskatt från Katthemmet Kompis. En kolsvart glaskatt som såg ut precis som jag och i paketet låg en fin hälsning från Kompis också.
Skickar massor med nosbuffar till alla på Kompis!

 

torsdag 19 april 2012

Maja jamar ut

Jam, jam, jaaam, jaaam, mjaao, mjaooo, meow, mjo, mja, mjää, jam, jao, jamjam, mjaooo, miii....

- Maja- 

Idag har Maja släppt taget. I morse när jag hälsade godmorgon till Maja låg hon i den kattförbjudna blå soffan och tittade på mig som vanligt. Jag la handen bredvid henne en millisekund och lät henne nosa på den. Snabbt flyttade jag handen till hennes kind och döm om min förvåning när hon svarade med att gosa tillbaka. Hon tittade inte på mig, men gosade och ...hörde jag inte ett litet kurr där också. Myyys! Det blev en lång stund med morgongos och jag hade så svårt att slita mig ifrån henne för att åka till jobbet.
Vi åkte inte direkt hem efter jobbet ikväll så katterna fick vara ensamma lite längre än normalt. Jag vet inte om det var det som gjorde det eller om det har hänt något annat idag, men plötsligt började Maja jama och vanka omkring. Kolfart jamade och svarade på andra sidan dörren. Jam, jam, jam, jam...
Jag testade med handen åt Maja igen när hon låg på en stol och hon gosade tillbaka, mer och mer och mer. Hon ville inte sluta. Oj, vad hon tog igen allt gos hon missat sedan hon flyttade hit. Hon jamade och gosade och jamade och gosade.
Husse satt tillsammans med Kolfart på andra sidan nätdörren och tittade på Maja. Vi bytte plats och jag satte mig med Kolfart och husse med Maja med samma resultat. Maja gosade med husse också. Jamade och kurrade!
Kolfart visste inte riktigt hur han skulle hantera situationen. Han gjorde små utfall mot nätdörren ibland när Maja kom nära. Då ryckte hon undan lite och fräste åt honom, men kom snart tillbaka igen. Kolfart backade ibland och ibland klättrade han och försökte krafsa på nätet. Alldeles spänd i hela kroppen och med lite tjock svans.
Vi lät Kolfart vara i köket tillsammans med husse och öppnade alla andra dörrar så att Maja kunde gå runt och undersöka resten av huset. Vi tänkte att hon skulle sluta jama om hon fick lite nya saker att nosa på. Det som hände var att hon sprang uppför trappan och jamade runt några varv på övervåningen. Nosade snabbt igenom rummen uppe och sprang sen ner igen och fortsatte jama.
Nu har vi återgått till den gamla indelningen av rummen för natten, och Maja fortsätter att jama.
Vi vet inte riktigt hur vi ska tolka allt detta jam, lilla stumpan. Vad är det du vill säga oss?

- Matte -
  
 

söndag 15 april 2012

Kickeroo och Gröngrisen


Kickeroo och Gröngrisen.

Nej, det här är inte Gustavs bild på hans girmusar som jag har norpat. Det här faktiskt min Kickeroo och Majas Gröngris. Vi har lika. Gustav klagar på att hans gröna girmuskusin inte är myntad som dom sa i affären att den skulle vara.
Jag vill bara tala om att Majas Gröngris är jamargod. Det tycker inte Maja för hon struntar mest i den, men när jag kommer åt den så tar jag mördargreppet på den direkt.
Hmm.... ser nu när man jämför bilderna att min Kickeroo har svansen åt det andra hållet jämfört med Gustavs. Hur kan det komma sig? Och Gustavs grönis är större än Majas.   

tisdag 10 april 2012

Randy

Oj, vilken intressant läsning matte har hittat via SVEKATT:s fäjsbooksida.
Det är Kattstallet i Åkeshov och jourmatten Johanna som berättar om skyggisen Randy http://www.kattstallet.se/kattstallet/randy.php
Berättelsen om Randy har många likheter med Maja Gräddnos och det som händer här hemma nu och där finns många bra tips om hur man kan lyckas få en skyggis att bli trygg och våga lita på människor och släppa loss goskatten.
En sak som matte fastnade speciellt för var en idé att använda en elementpensel att klappa katten med.
http://jourhem.bloggagratis.se/2009/04/24/1615795-randy-9829-penseln/
Husse får i uppdrag att trolla fram penseln ur sina diverse-jox-lådor i garaget så vi kan testa penselgos med Maja.

måndag 9 april 2012

Nätdörren

På begäran från Karlavagnen kommer här en beskrivning på hur husse byggde en nätdörr.

Nätdörren.

Ramen limmade han ihop av några hyvlade spillbitar som låg på garagevinden. Det lite olika bredd på brädorna men tjockleken är ca 2,5 cm på alla sidor. Hörnen är bladlaskade, halv-i-halv. För den som inte vet hur man gör det så finns det en bra beskrivning på Wikipedia (OBS! inte Wikkis blogg): http://sv.wikipedia.org/wiki/Laskning

Bladlaskat hörn.
Nätet är ett Gunnebo svetsat nät, förzinkat. Det finns att köpa hos Granngården och på byggshoppar (för Granngården finns väl inte i Italien).
Det finns olika storlekar men en rulle på 5 meter, bredd: 1000 mm, maskstorlek: 19x19, tråddimension: 1,05 mm kostade 199 kr.
Nätet klippte han i rätt storlek med en avbitartång och fäste på träramen med en häftpistol.

Häftat fyrkantnät.
Låset hittade husse i sina diverse-jox-lådor i garaget. Ett litet skjutlås som skjuts in i det befintliga låsblecket på dörrkarmen.

Skjutlås.
Eftersom dörren mellan matrum och kök inte går att öppna mer än så som den står på bilden så behöver vi inte sätta några gångjärn på nätdörren. Man ställer bara in den på tröskeln och låser med skjutlåset. Gångjärnen och köksdörren hjälper till att spärra och hålla nätdörren på plats.
Tanken var annars att sätta gångjärn på nätdörren och häkta av köksdörren och använda befintliga gångjärnstappar att hänga upp nätdörren på, men nu funkar det ändå att bara ställa in nätdörren i dörrhålet och låsa.
Det hade ju varit bra om nätdörren skulle ha kunnat flyttats runt i huset och parkeras i olika dörröppningar men... i det här gamla huset är nästan alla dörrar olika stora. Det fattas 4 cm här och tröskeln är 2 cm för hög där och i nästa dörr sitter dörrlåset en cm längre ner eller upp. Så, vill vi ha öppet på fler ställen så får husse snickra fler dörrar.

söndag 8 april 2012

Snörbus

Nu har husse gjort en nätdörr och hängt den mellan köket och matrummet så jag kan sitta där och spana efter Maja. Hon tolererar att jag tittar på henne ibland när hon äter, men mest håller hon sig undan i nästa rum. Matte säger att hon tänker ställa våra matskålar närmare varandra på båda sidor om nätdörren så kanske vi kan vänja oss att äta tillsammans, fast på var sida om dörren.


Hallååå... det nå'n där?
Matte gjorde lite filmisar idag. Först filmade hon Maja när hon busade lite med mitt bästa bussnöre. Filmen blev lite kort för att husse plötsligt dök upp och krafsade i gruset utanför huset. Då blev Maja lite skrajsig och gömde sig under fåtöljen igen.


Sen filmade matte mig när jag busade istället. Här är det riktig actionmovie med Kolfart och hans bussnöre i prasseltunneln i två delar.

 


fredag 6 april 2012

Nyfiken

Maja är en nyfiken katt som gärna undersöker saker. Härom dagen var hon väldigt nyfiken på mattes fötter när hon låg på kökssoffan och vippade med tårna.



Att hon är intresserad av blommor har vi ju sett tidigare och speciellt intresserad är hon av Paradisträdet eller crassulan. Idag ville hon tydligen väldigt gärna ha tag på ett blad och lyckades väldigt bra med det. Det blev många blad som lossnade så det räckte både till Maja och Kolfart.


Paradisträdet brukar normalt stå ovanpå pallen till vänster. Hur hon lyckades få den att hamna så där långt ifrån vet bara hon själv. Rädd blev hon och gömde sig under soffan i matrummet som ligger i den andra halvan av huset. 
Idag försöker husse snickra ihop en nätdörr som vi tänker testa att sätta mellan matrum och kök. Där kan katterna mötas, lukta på och se varandra utan att behöva slåss.