lördag 5 maj 2012

Trygg bakom galler

Matte bloggar:
Maja och Kolfart har fortfarande delat boende. Vi tycker att dom är så hårdtassade med varandra och vågar inte riktigt släppa dom tillsammans än. Varje dag låter vi dom göra små korta visiter i varandras rum och vi ser att det går lite lättare med tiden.
Genom nätdörren nosar dom på varandra, kramas kind mot kind med varandra, tassas och stryker sig. Maja är i stort behov av gos och vältrar sig, kurrar och spinner och hon är inte rädd för oss männsikor längre. Hon har inte lagt sig till rätta i någons knä ännu, men hon har visat tendenser att vilja hoppa upp, så det kommer säkert snart.
Kolfart sitter ofta och länge och spanar på Maja genom nätdörren. Ibland gör han tjurrusningar mot nätdörren, tvärs över hela köksgolvet och hasar sista biten. I början sprang Maja iväg då men numera har hon vant sig vid hans rusningar och vågar faktiskt sitta kvar på andra sidan tröskeln. I trygghet bakom nätdörren.
För så fort vi öppnar nätdörren blir förhållandet ett helt annat. Då gömmer hon sig helst bakom soffan eller under bordet på en stol där hon snabbt kan fly om Kolfart skulle komma för nära. När hon flyr är det 0-70 km på en tiondels sekund. Stolar och mattor flyger och far. Det finns ett utrymme under trappan inne på toaletten. Där har hon hittat ett gömsle där hon kan trycka om det känns för hemskt.
Från början lät vi dom mötas lösa i rummen men numera kopplar vi Kolfart så att vi kan ha lite koll på läget. Det blev några hårdtassade morr och fräsmöten i början och det vill vi undvika. Maja morrar djupt, fräser och viftar med tassarna när Kolfart kommer för nära. Kolfart går gärna resligt rakt fram mot Maja, säger inte så mycket själv och bryr sig inte om vad Maja morrar om. Han går rakt på och går nära. Häromdagen gav han Maja en rejäl dask på rumpan när hon fräste förbi honom. Samtidigt gosar dom och nosar så nära varandra när det trygga gallret finns emellan.
Tips och idéer någon?

Filmtajm!
Nosar så nära, så nära....

....åmar och kråmar, tills att dörren öppnas....

....då tar hon skydd och gömmer sig sedan bakom soffan.

9 kommentarer:

 1. Vilka härliga filmer!! Märkligt att hon är så gosig med galler framför nosen. Hon har ju gjort enorma framsteg i alla fall, så hon kommer sig nog. Ni verkar vara så duktiga på att få skyggisar att känna sig hemma, så jag tror det kommer att gå jättebra!
  pussåkram
  lillie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi hoppas verkligen att hon snart ska kunna slappna av och våga mera. Hon är en jättemysig misse med supermjuk päls som tillåter gos både på magen och tassarna.
   Kramisar!

   Radera
 2. Jag tycker att ni sköter det här alldeles utmärkt redan nu! Vad jag skulle kunna rekommendera är, ifall ni inte redan tänkt på det, en Feliway-dosa i väggen helst i närheten av nätdörren. Annars handlar det nog om att Maja behöver komma underfund med att Kolfart inte slåss... för vad jag förstår, har de inte rykt ihop på riktigt utan höjer mest tassarna, morrar och väser? Kolfart har fördelen av att han är trygg i reviret, så klart; men han verkar ju lugn också och signalerar med svansen att han inte är stressad. Önskar er all lycka till - bägge katterna är jättefina!

  Kram från sr. Carina, klosterkatternas tjänarinna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dom fina orden. :)
   Feliway-dosa sitter i väggen på Majas sida. Mest är det nog Maja som är lite överspänd och blir lätt hysterisk när hon känner sig trängd. Dom hade en sammandrabbning första natten då vi inte riktigt såg vad som hände, men det blev en högljudd och vild jakt och lösa pälstussar. Vid ett senare tillfälle trängde Kolfart in henne i ett hörn och i ren skräck bajsade hon på sig. Nu lyfter vi bort Kolfart innan det går för långt. Han är lugn men oerhört fokuserad på henne hela tiden och gåpåig. Vi försöker distrahera lite med godisar och gos och det funkar en liten stund ibland men andra gånger inte alls.
   Kram!

   Radera
 3. Det verkar gå fort framåt i alla fall!Tycker ni är jättekloka. Blir nog bra ganska snart.Nosbuff

  SvaraRadera
 4. Det ser ju jättetrevligt ut hos er! Vad ni är duktiga, tassapplåder till alla inblandade, både tvåbeningar och fyrtassade! <3
  /Fjutten

  SvaraRadera
 5. Mammas katta är lite likadan, men det brukar gå bra efter några dagar. Nisse tycker att tjejer är fjantiga. Dagtid fräses det en del, men sedan på nätterna har det hänt att de har levt rövare och lekt ihop en stund. Som de såta vänner de egentligen är. Kattan accepterar t ex att Nisse ligger kloss bredvid henne utanför hennes transportväska... Så viva la diva. Jag undrar om de inte skulle kunna vara mer ihop utan koppel och nätdörr för visst intresse finns ju ändå? :-)

  SvaraRadera