tisdag 13 mars 2012

Särbos

Matte bloggar:
Missarna är särbos för närvarande. Det kanske är bra att Maja får vänja sig lite vid oss tvåbeningar och den nya miljön lite först innan det får bli dags att möta Kolfart igen.
Maja bor just nu inne på toaletten där hon har hittat tryggheten under handdukshyllan och under trappan till övervåningen. Hon äter, dricker och går på lådan. Vår toalett har två dörrar. En ingång från hallen och en bakdörr. Bakdörren håller vi öppen så Maja har tillgång till ytterligare tre rum.
Kolfart bor i resten av huset. Hans toalåda har flyttat upp en våning. Dörrarna till toaletten, matrummet och det vi kallar mormorsrummet orkar han inte öppna själv. Han blir lite fundersam när vi går in genom den ena dörren och kommer ut genom en annan. Han märker att det är något lurt och sitter och bevakar den dörr man gått in genom.
Hittills har Maja mest suttit och tryckt under handdukshyllan, men ikväll vågade hon sig fram och jag kunde kela med henne när hon låg i en fåtölj. Vi kisade mot varandra och blinkade några gånger och sen kunde jag komma med handen och gosa. Hon har så mjuk päls. Gosmisse!
Vi nästan busade lite med en vippa också och hon gnagde lite på skaftet. Hon är lite skärrad över alla nya ljud. När husse knarrade ner för trappan blev hon lite skrajsig och tog till flykten och gömde sig i tryggheten under trappan, bakom tvätthögarna. Vi bygger lite förtroende och tillit och bjuder på kel och gos och mumsig mat.

17 kommentarer:

 1. Oj, vi har helt miss-att att ni har fått tillökning! Det kan ju ta tid att vänja sig med sällskap för Kolfart, men säkerligen blir det roligt för dem när de väl blivit kompisar! Lycka till nu!/Fjuttens matte Camilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi hoppas att de kommer att bli goda vänner. På katthemmet hade hon flera kompisar som hon säkert saknar. Om Kolfart har haft några lekkamrater vet vi ju inte. Vi håller tummarna :-)

   Radera
 2. Åååh detta ska nog gå bra.

  Kan rekommendera Feliway att sätta i väggkontakt. Det är konstgjorda feromoner. (www.feliway.com) Säljs på djuraffärer och vissa apotek. En grundsats kostar några hundralappar (mellan 300 och 500 spänn om jag inte minns fel), men det har funkat för min katt och andra katter jag känner.

  Kan tänka mig att Kolfart är lite fundersam. Förresten, heter inte Kolfart Sixten? Heller hur var det nu? Mitt minne är kort! :-) Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset. Vi har Feliway i spryflaska som vi sprayar lite med, men det kanske skulle löna sig att köpa en väggmodell.
   Minnet är inte så tokigt, Kolfart heter Zigge Kolfart :-)

   Radera
 3. Håller med om att väggversionen av Feliway brukar vara jättebra vid såna här tillfällen. Bra att ni ger lilla nykomlingen lite tid att vänja sig i lugn och ro vid nya lukter och ljud. Det är mycket att ta in för en liten katt. Tror det kommer gå bra bara men ger det hela den tid och det tålamod som behövs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi tar det sakta bit för bit på samma sätt som när Kolfart flyttade in i huset. Ser att Maja reagerar likadant som han gjorde på alla nya ljud. Knarrande golv och trappsteg, stolar som skjuts och rullas på golvet, bilar som fräser förbi på vägen. Det kommer säkert att gå bra bara dom kan stå ut med att leva under samma tak.

   Radera
 4. Absolut att väggmodellen av Felliway är mycket effektivare än sprayen, eftersom den i dosan avges dygnet runt. Den är förstås rätt dyr i inköp första gången när man måste köpa hela kitet, sen räcker det med refillen. Det står att den ska räcka i fyra veckor ungefär, men här räcker den någon vecka längre. Rekommenderas varmt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer. Att hela kitet måste bytas ut efter en tid av refills får man inte glömma. Dristade mig till att läsa instruktionerna en dag! Men som sagt. Rekommenderas!!!

   Radera
 5. Åh, nu har vi läst ikapp! Vi har varit borta rätt länge - depression och sjukdomar får resultatet "bloggtorka". Nu läser vi ikapp och ser hur mycket som har hänt hos alla kompisar! men, större händelse än det här får man leta efter!!! Oj, en Maja Gräddnos!! och vilken skönhet hon är!! Vi tror att hon och Kolfart kommer att komma bra överens när de båda fått vänja sig. Det är ju mycket att vänja sig vid i ett nytt hus för en liten skyggis, men eftersom ni var så fina när Kolfart (fina goaste Kolfartmissen!!!) kattopterade er, så tror vi att ni blir minst lika fina mot Maja Gräddnos.

  nosgos å onsdagsgottisar på er alla
  Maurice & Kajsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för nosgos & onsdagsgottisar :-)
   Det lättaste är nog att få Maja att vänja sig vid oss tvåbeningar. Hur Kolfart och hon sen ska bli goda vänner blir spännande för oss alla.
   Gos!

   Radera
 6. Han är inte dum, Kolfartsmissen. Klart att han funderar när man använder dörrarna på ett så ovanligt sätt. :) Skönt för Maja Gräddnos att få lite egen tid att vänja sig vid er och nya hemmet. Kurr och burr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det känns som om hon behöver få lite lugn och ro omkring sig först om hon ska klara av att ta upp kampen med Kolfart under lite mer kontrollerade former.
   Kurr!

   Radera
 7. Gräddnos och Kolfart blir ju nästan Gräddkola!!! Team Gräddkola, tänk om de skulle ta och begripa att det är hippt att vara 2 gatti. Fast de kommer nog på det så småningom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Team Gräddkola :-) Hihi...fyndigt!
   Vi tar det lilla lugna och hoppas på det bästa.

   Radera
 8. Lycka till med flickvännen, Kolfart! När du väl upptäcker hur mysigt det kan vara med tjejkompisar så kommer ni att ha så skoj! Det syns ju hur stor och stilig du har blivit, så Maja blir säkert förtjust bara hon förstår att allt är lugnt hos er! NosPuss Wikki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Wikki! Det ska bli spännande att få träffa henne på riktigt. Det där första mötet blev ju liksom lite fel.
   NosPuss!

   Radera
 9. Mycket bra ide att håller er skilda åt ett tag. Så hinner ni vänja er vid varandras dofter i lugn och ro. Chocken blir lite mindre då tror matte.

  Lillfjompen (Simba) bodde i köket de första dagarna när han kom hit till mig. Första dagen lämnade inte jag spegeldörren alls utan höll vakt och stirrade på honom där utan att äta och dricka heller.

  I dag är vi inte bundis och vänner direkt, men vi tolererar varandra och det är matte nöjd med. I bland blir det lite fräsigt men inget allvarligt. Vi lever ett vid sidan om varandra liv med matte som länk. Det går bra det med.

  Nosgos

  SvaraRadera