tisdag 22 mars 2011

Second opinion

Den kokta torsken som serverades igår kväll åkte också ut, men lämnade inte lika mycket fläckar efter sig på mattan som kattmaten. Lilla stackars vännen. :( Senare på kvällen hittade hussen en uppkräkt liten hårboll. I de andra kräkhögarna har vi inte sett några spår av päls, så det känns inte som om det är det som är problemet heller.
Nattmaten fick bli en liiten portion med torsk och några ynka stackars torrisar. Inget kräk hittades i morse.
Däremot hade vi en kollosalt busig misse som jagade myntaboll och myntahatt runt katthuset hela tidiga morgonen. Pigg och energisk verkar han vara ändå, trots att han inte får behålla maten. :)
Efter frukostportionen med bara torsk hulkade han lite, men kräktes aldrig upp något.
Vi åkte tidigare från våra jobb båda två idag, för att ta oss till en annan djurklinik än den jag pratade med igår. Vi fick prata med en jättetrevlig tjej som ställde alla dom rätta frågorna (dom som den andre vettisen inte ställde igår). Vilken mat ger ni honom? Vilken konsistens har avföringen? Hur ser kräkset ut? Är han mager? Hängig? Vi berättade och hon lyssnade och kommenterade.
Hon tyckte inte att vi skulle göra någon ytterligare avmaskning och eftersom han bajsar normalt nu så trodde hon inte att det kan vara något som proppar igen. Hennes teori var mera att det kunde ha blivit en obalans i tarmfloran och att han behöver lugna ner magen. Eftersom Fortiflora fungerar mest mot diarré tyckte hon att vi skulle låta bli att ge det nu. Om vi ville kunde vi fortsätta med att bara ge honom av den Kungliga Kaninmaten för känsliga magar eller så rekommenderade hon Hills' i/d mat. Ingen torsk, inga Dentisar, ingen avmaskning, ingen Fortiflora.Vi köpte en påse Hills' och testar med det.
Hemma läste husse noga på förpackningen om hur mycket mat man får ge per dag. Han vägde och mätte upp en dagsranson i en mugg och det blev inte mycket det....
Vettisens tips var att ge små portioner utspridda under dagen. Gärna lägga upp maten lite utspritt, kanske sprida ut den på en bricka, så han inte kan glufsa i sig allt på en gång.
Vi spred ut en liten del av den lilla dagsransonen på en mattallrik och gav till Kolfart som väntade ivrigt på mat. Han jagade i fatt och mumsade raskt i sig de små torrkulorna och satte sig sen och stirrade på oss som om vi inte var riktigt kloka. Ska jag inte få nåt mer???        
Nu väntar vi några timmar innan han får nästa lilla tilldelning och så håller vi tummarna för att han slipper kräkas mera på länge.

10 kommentarer:

  1. Det känns ju så skönt när man hittar en veterinär man kan PRATA med och som man känner förstår vad man säger. Håller alla tummar och klor här för att det skall fungera och han skall slippa kräkas något mer nu.

    nosgos, buffar, kramar å tumhållning
    Maurice & Kajsa
    lillie

    SvaraRadera
  2. Vad fina ni är som ömmar så för er lille katt. Härligt att läsa. Hoppas att allt går bra nu.

    SvaraRadera
  3. Tycker det låter som ni fått mycket bra råd. Att han är pigg och alert är ett gott tecken. Hoppas och tror att det kommer bli gradvis bättre när han får mat som nu.

    SvaraRadera
  4. Nu håller vi alla tassar att magen ska lugna ner sig!
    Nosbuff från

    M&M

    SvaraRadera
  5. Låter som en klok vettis! Klart att det är en omställning att få äta riktig mat regelbundet och utan att ha mask i magen som slåss om maten. Kul att Kolfart busar, det är väl ett gott tecken om något. Nu håller vi tassarna för att det bara blir bättre. Nosbuff

    SvaraRadera
  6. Men lille vännen då! Hoppas att det ordnar upp sig med magen snart. Det är ju i alla fall ett gott tecken att han busar!

    Tass & Kram

    SvaraRadera
  7. Låter som väldigt kloka råd från vettisen. Hills i/d mat åt mattes gamla katt Oscar som hade kronisk tarminfektion och var matallergiker, den var väldigt snäll mot magen.
    Vad roligt att han är pigg och busar! *kurr*
    Tänk vilka bra och kärleksfulla tvåbeningar Kolfart valde ut, man blir alldeles varm i pälsen och hjärtat!
    *nosbuffar*

    SvaraRadera
  8. Vi håller med om, att det här verkar vara en ovanligt fin vettis, som tog sig ordentligt med tid och prata igenom det hela. Hoppas Hill's torrisar kommer bra överens med Kolfarts mage. Visst är det trist att vänta på maten, men har man varit orolig i magen så låter det klokt att ta små portioner lite då och då. Kurr och burr.

    SvaraRadera
  9. Ja, den här vettisen kände jag förtroende för. Hon tog oss och katten på allvar.
    Kolfart är inte riktigt nöjd med de små portionerna, men maten har i alla fall hittills stannat kvar i magen. Håller tummarna för att det ska funka. :)
    Kram om!

    SvaraRadera
  10. Puma har ibland också problem med att han slänger i sig maten så snabbt att den kommer upp otuggad/osmält. Jag har också börjat sprida ut torrisarna på ett större fat sen har jag ju en lite speciell torrfoder labyrint där han får jobba för att få ner godiset och då kan han absolut inte slänga i sig allt direkt. Funkar bra. Hoppas allt går bra för er också.

    SvaraRadera